Ukrainian English German Polish

«Віддаючи належне всім граням Франкового таланту, ми відзначаємо: як митець І. Франко в першу чергу – поет. Поезіями він розпочав свою творчість, ними він і закінчив її». Так писав про творчість І.Франка Богдан Степанишин.. Адже Іван Франко – митець титанічної праці. Видані 50 томів є лише половиною його творчого доробку

 Важко знайти у світовій літературі більш хвилюючу поетичну розповідь про страждання людської душі, зраненої життєвими негодами і нещасливим коханням, як збірка «Зів’яле листя».

Студенти 131-ВД групи ще не зовсім звикли до нетрадиційної форми проведення занять з української літератури. Таку можливість вони мали під час вивчення збірки І. Франка «Зів’яле листя».  Отримавши випереджувальні завдання, вони вдало попрацювали в групах. Підготували чудові презентації ,знайшли та самостійно опрацювали  чимало матеріалу про збірку «Зів’яле листя», про жінок, яким присвячував свої вірші поет, вивчили чимало поезій напам’ять. Під час заняття першокурсники вчились висловлювати власні думки та судження, складати інформаційні грона, навчилися аргументовано і в чіткій формі формулювати та висловлювати свою думку з дискусійного питання, здійснили певні дослідження.

      Результати  дослідження «Яким постає І. Франко на сторінках збірки «Зів’яле листя»? Це чоловік, що страждає від нерозділеного кохання, але вдячний за це долі; це тонкий лірик, з-під пера якого з’являються перлини, що стають піснями; це людина, яка в особистій трагедії не відрікається від громадянського обов’язку.

У народі кажуть: "Світ постав з любові". Саме так. Кохання існує на землі здавна. Розділене воно чи ні, але все одно робить людину чистішою, благороднішою, кращою, надихає на найвеличніші подвиги й звершення. І саме таке кохання оспівав І. Франко у найгеніальнішому зі своїх творінь — збірці "Зів'яле листя", цих "хвилюючих писаних кров'ю серця рядках".

Читайте Франка, коли вам сумно чи радісно, коли ви переможець чи переможений, бо почуття, вкладені автором у рядки поезій настільки сильні, що «сто тисяч літ горіть готові» і зігрівати нас. Кохайте і будьте коханими.